Dwudziesty pierwszy wiek to przede wszystkim nowoczesność. Czy mamy jednak przez to rozumieć, że kuchnia tradycyjna i lokalna odchodzi do lamusa? Niekoniecznie, ponieważ wciąż dużą popularnością cieszy się kuchnia tradycyjna oraz rybna. Jak się gotuje w 2023 roku? Przeczytaj nasz tekst, by poznać inspiracje w kuchni.
Inspiracje w kuchni 2023, czyli warto postawić na ryby
Nowoczesna kuchnia międzynarodowa oznacza przede wszystkim eksperymentowanie z potrawami i czerpanie z pomysłów stosowanych w różnych częściach świata. Nie oznacza to jednak, że kuchnia lokalna, oparta na daniach złożonych np. z ryb, odeszła już do przeszłości.
Wydaje się, że jest wręcz przeciwnie – warto zwrócić uwagę na takie potrawy jak na przykład:kaszubska zupa musztardowa,sandacz smażony,smażony filet z halibuta,łosoś z pieca.
Siłą tych potraw jest umiejętne połączenie ryb oraz warzyw. Co warto wiedzieć na temat każdego z wyżej wymienionych dań?
Kaszubska zupa musztardowa
Kaszubska zupa musztardowa to ważny element kuchni lokalnej. Zawiera ona m.in. takie składniki jak jajka (ugotowane na twardo), kiełbasę i wędzony boczek, warzywa (w tym w szczególności pietruszkę, marchewkę i por), a do tego śmietanę. Uwagę na siebie zwraca również charakterystyczny, ostry smak – jest on możliwy do uzyskania dzięki odrobinie musztardy. Zupa musztardowa z Kaszub to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodny dzień.
Sandacz smażony
Sandacz smażony to ryba, która jest smaczna… szczególnie, jeśli dodamy do niej takie składniki jak na przykład bulgur szafranowy, oliwa czy groszek. Sandacz smażony to ryba, która dzięki dodatkowi w postaci oliwy ma lekko pikantny smak.
Smażony filet z halibuta
Smażony filet z halibuta – niewątpliwym atutem tej potrawy są różnorodne składniki, w tym w szczególności kaszotto z komara, sałatka z Sunomono oraz warzywa (brukselki). Oczywiście, można dodać także inne składniki, w tym np. paprykę, groszek, marchewkę czy kukurydzę. Dzięki temu możemy dostosować smak fileta z halibuta tak, by odpowiadał indywidualnym potrzebom każdego z nas, zapewniając cenne walory kulinarne.
Łosoś z pieca
Łosoś to ryba, która jako potrawa cieszy się sporym zainteresowaniem w różnych krajach, w tym również w Polsce. Jest on smaczny sam w sobie, ale walory smakowe poprawiają się jeszcze bardziej, jeśli dodamy do niego soczewicę, miodową salsę, ogórki kiszone oraz chili. Ostry smak tej potrawy może niektórych odstraszać, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by posiłek urozmaicić sobie napojem w postaci piwa bezalkoholowego, likierów (amaretto), kawy czy herbaty smakowej. Doskonałego łososia znajdziesz w naszej karcie menu z daniami głównymi.
Dlaczego potrawy rybne to dobry pomysł w nowoczesnej kuchni?
W zasadzie nie powinno nikogo dziwić, że potrawy rybne wciąż, mimo upływu lat, cieszą się wielką popularnością. Dlaczego? Powodów jest wiele – oto niektóre z nich:walory smakowe – ryby można przygotowywać na wiele sposobów, łącząc je z warzywami mięsem itp.,cenne źródło składników mineralnych – w rybach znajdują się duże ilości takich składników jak np. białka, tłuszcze czy aminokwasy.