Obecnie gotowanie i spożywanie potraw to nie tylko kwestia zaspokojenia głodu. Coraz więcej osób przyznaje, że tak samo ważny jest dla nich sam proces przygotowania potraw oraz ich wygląd. Coraz więcej osób decyduje się na spróbowanie nowych smaków z różnych zakątków świata lub też nowości, polecanych przez znanych szefów kuchni. Do takich właśnie nowości, które ciekawią i zdobywają sobie coraz większą popularność, zalicza się między innymi kuchnia molekularna.
Czym jest kuchnia molekularna?
Bardzo często gotowanie w kuchni molekularnej wskazywane jest jako przyrządzanie potraw z odpowiednią znajomością chemii i fizyki. Nie dziwi więc fakt, że na początku traktowana była z dużą dawką rezerwy. Chemia w kuchni? Większość osób kojarzyła to stwierdzenie z dodawaniem do potraw nieznanych składników chemicznych, które jak wiadomo, nie wpływają korzystnie na organizm. Ponadto jako twórców tego trendu wskazuje się chemika i fizyka, czyli przedstawicieli nauk ścisłych, raczej rzadko wiązanych ze smacznym gotowaniem. Jednak z upływem czasu coraz więcej osób zdecydowało się zapoznać z tematem gotowania molekularnego i nie tylko spróbować potraw przygotowywanych w ten sposób, ale również podjąć próby samodzielnego przygotowania dań zgodnie z jej zasadami.
Precyzja niezwykle istotna
W tradycyjnej kuchni smak i aromat potraw bardzo często jest wynikiem doświadczenia i gustu kucharza. Często nie ma ścisłych reguł dotyczących przygotowywania konkretnych potraw, jak na przykład dokładna ilość produktów czy przypraw. Kuchnia molekularna pod tym względem z pewnością stanowi przeciwieństwo tradycyjnej kuchni. Tutaj bowiem wszystko jest starannie opracowane, a osoby przygotowujące potrawy muszą dbać o dokładne odmierzanie składników. Podstawą jest bowiem znajomość zjawisk fizycznych i chemicznych, dzięki którym można przygotować niesamowite i jednocześnie zdrowe potrawy. Warto pamiętać, że kuchnia molekularna bazuje na jak najbardziej naturalnych składnikach. Dodawane do potraw składniki są tak wybrane, aby zaszły odpowiednie i oczekiwane reakcje chemiczne. Dlatego przygotowywanie dań kuchni molekularnej wymaga przede wszystkim precyzji. Czasem jedna kropla potrafi zepsuć smak całej potrawy.
Popularność kuchni molekularnej
Z każdym rokiem można zauważyć rosnącą popularność, jaką cieszy się kuchnia molekularna Gdańsk to jedno z tych miejsc, w których można skosztować takich specjałów. Niektóre potrawy przygotowuje się nawet kilka dni, czas bowiem jest potrzebny, aby zaszły odpowiednie procesy chemiczne i fizyczne, umożliwiające uzyskanie pożądanego smaku potrawy. Kuchnia molekularna Gdańsk to nie tylko smaczne potrawy, ale również możliwość ich spożywania w niezwykle atrakcyjnych lokalizacjach z przepięknymi widokami. Niesamowite smaki w połączeniu z często bardziej interesującym wyglądem potraw z pewnością każdemu przypadną do gustu. Większość dań kuchni molekularnej zaskakuje nie tylko interesującymi smakami, ale również niecodziennym wyglądem. Na przykład potrawy przygotowane metodą sferyfikacji to przygotowywanie ze składników malutkich kuleczek, do których dodawany jest alginat sojowy, a całość następnie jest zanurzana w chlorku wapnia. Dzięki temu powstaje potrawa przypominająca wyglądem kawior, jednak o bardzo zaskakującym smaku. Już dziś wypróbuj nasze menu degustacyjne w restauracji Filharmonia nad Motławą.