Kaszuby to jeden z najciekawszych kulturowo regionów polski. Wielu Polaków nie wie jednak, gdzie dokładnie położone są Kaszuby. Warto się tego dowiedzieć! Poza własnym językiem i wyjątkowo pięknymi tradycyjnymi haftami o niezwykłych kolorach Kaszuby znane są ze swojej kuchni. Jakich potraw warto spróbować, będąc na Kaszubach, a przede wszystkim, gdzie zjemy tradycyjną kuchnię?

Gdzie leżą Kaszuby?

Kaszuby zajmują część województwa pomorskiego. Mieszczą się zatem na północy Polski, a od północy ogranicza je wybrzeże Morza Bałtyckiego. Ciągną się od Brus i Konarzyn po Trójmiasto i Mierzeję Helską. Od wschodu graniczą natomiast z Kociewiem, od południa z ziemią chełmińsko-dobrzyńską i Kujawami, a od zachodu z Krajną i Pomorzem Zachodnim. Ten odrębny etnicznie region liczy obecnie około pół miliona mieszkańców. Swoistą stolicą Kaszub jest Gdańsk, największe miasto w regionie. Warto je odwiedzić nie tylko ze względu na jego historyczną zabudowę, ale też bogactwo oferty kulturowej i kulinarnej.

Kuchnia kaszubska — jaka jest?

Kuchnia kaszubska to dania bazujące na prostych składnikach. Podstawą kuchni kaszubskiej są ryby, łowione w licznych rzekach i jeziorach regionu, ale też ryby morskie poławiane w Bałtyku. Chętnie jadana jest też gęsina, szczególnie w okolicach dnia św. Marcina. Popularne są też dania mączne i ziemniaczane. Wyjątkowo lubiane są również pożywne zupy. Zwykle są treściwe i dość łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Kluczem w do smaku dań kaszubskiej kuchni jest wysoka jakość składników i tradycyjny proces przygotowania potraw.

Kuchnia kaszubska potrawy — Co warto zjeść?

Jeśli zastanawiacie się, co zjeść w Gdańsku, odwiedźcie Restaurację Filharmonia. Serwowane są tutaj potrawy kuchni kaszubskiej w nowoczesnym wydaniu, ale przygotowane z poszanowaniem tradycji. Spróbować można między innymi tradycyjnych zup, takich jak kaszubska zupa musztardowa, podawana z jajkiem i boczkiem, czy zupa z botwinki z żółtkiem, podawana z ziemniaczkami z pieca doprawionymi ziołami i czosnkiem. Wielbicieli dań mięsnych zachwyci natomiast soczyste udko z gęsi podawane z golcami kaszubskimi, czyli tradycyjnymi kładzionymi kluskami ziemniaczanymi, sosem wiśniowym i duszoną czerwoną kapustą z suszoną morelą. Potrawy kaszubskie to też oczywiście ryby. Szef kuchni w Restauracji Filharmonia serwuje je w licznych odsłonach. Zupa z ryb morskich z masłem homarowym i warzywami, łosoś z pieca podawany z czarną soczewicą, miodową salsą z kiszonego ogórka i chilli i purée z pieczonego kalafiora, czy smażony filet z halibuta z homarowym kaszotto z pęczaku, sałatką sunomono z wakame i warzywami, zachwycą każdego wielbiciela morskich smaków.