Calvados uważany był niegdyś za napój biednych francuskich chłopów i rzemieślników. Z czasem alkohol ten został doceniony i zrównany z tak szlachetnymi napojami, jak whisky, koniak czy brandy. Aby poczuć owocowy bukiet smaków, zmieszany z zapachem drewna beczek, w których Calvados leżakuje przez wiele lat, trzeba odpowiednio go używać.

Co to jest i jak pić calvados?

Calvados to francuski jabłkowy lub gruszkowy napój alkoholowy. Uzyskuje się go poprzez destylację cydru i leżakowanie otrzymanego destylatu w dębowych beczkach, w których osiąga on zwykle 40% alkoholu. Calvados jest używany w czystej postaci do sporządzania koktajli i różnych potraw. Pierwsza wzmianka o tym napoju pojawia się w 1553 roku. Obecnie jest on uważany za narodowy skarb Francji, podobnie jak szampan, wino czy koniak. Alkohol produkowany jest w trzech departamentach Manche, Orne i Calvados położonych na północy Francji.

Smak Calvadosa

Smak calvadosu różni się w zależności od użytych owoców, metody produkcji oraz wieku trunków. W praktyce jest ponad 100 odmian gruszek i 200 rodzajów jabłek, które są używane do przygotowania napoju. Niektóre mogą być słodsze lub bardziej kwaśne, soczyste lub aromatyczne. Calvados jest produkowany na dwa sposoby przez pojedynczą lub podwójną destylację. W młodszym Calvadosie często pojawia się nuta jabłek lub gruszek. Dojrzałe odmiany przypominają klasyczne brandy, dlatego że Calvados dzięki długiemu przechowywaniu w beczkach nabiera aromatów skóry, drewna i przypraw.

Z jakimi daniami i przekąskami pije się Calvados?

Początkowo Calvados był pijany bez przekąsek, ale współcześni restauratorzy wolą serwować ten mocny alkohol w towarzystwie konkretnych potraw i przekąsek.

Sery. Mieszkańcy Normandii uważają, że ser jest najlepszą przystawką do owocowej brandy. Odpowiednie są miękkie odmiany serów o pikantnym smaku. Francuzi stoją na stanowisku, że półmisek wszelkich serów jeszcze lepiej pasuje do Calvadosu niż do wina.Dania mięsne. Klasyczna pieczona pierś z kaczki doskonale komponuje się z kieliszkiem jabłkowej brandy. Calvados łączy się z tłustymi daniami mięsnymi z dziczyzny, drobiu i cielęciny. Alkohol poprawia trawienie i pomoże żołądkowi poradzić sobie z tłustymi, ciężkimi posiłkami.Foie gras. Propozycja ciekawej przystawki to francuska bagietka pokrojona na kawałki, smażona z ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek, podawana z foie gras i zielonymi oliwkami.Owoce morza. Niektórzy smakosze lubią łączyć jabłkową brandy z pieczonymi lub grillowanymi krewetkami, ostrygami, makaronem lub paellą z owoców morza.Owoce. Każdy rodzaj owoców będzie odpowiedni, z wyjątkiem owoców cytrusowych, ponieważ wyraźny smak cytrusów może zdominować aromat napoju. Owocowa brandy łączy się w ciekawe doznania smakowe z winogronami, gruszkami, figami, brzoskwiniami lub morelami.Pieczywo. Bogate słodkie bułeczki, rogaliki, ciasta, ciastka, każdy rodzaj wypieków nadaje się jako przekąska przy małej szklaneczce Calvadosa.Desery. Do calvadosu pasują delikatne, zwiewne desery z bitą śmietaną i czekoladą, musy, galaretki owocowe czy lody. Praktycznie dowolne słodkie arcydzieło w połączeniu z dojrzałym alkoholem owocowym staje się rozpływającą się w ustach delikatnością.

Wyjątkowe grono koneserów elitarnych alkoholi lubi delektować się kieliszkiem Calvadosa w połączeniu wyłącznie dymem z cygar i mocną, niesłodzoną kawą.

Szklanki i temperatura serwowania – jak pić calvados?

Calvados zaleca się podawać w kieliszkach do koniaku, kieliszkach do białego wina lub kieliszkach tulipanowych. Kształt tych kieliszków sprawia, że zapachy są skoncentrowane, a bukiet wydobywa się w jak największym stopniu.

Alkohol ten podaje się w temperaturze pokojowej + 18-22 ° C. Calvados można podgrzać w dłoniach, a następnie wypić małymi łykami. Zawartość w otwartej butelce zachowuje swoje walory smakowe przez 2 miesiące.