Calvados uważany był niegdyś za napój biednych francuskich chłopów i rzemieślników. Z czasem alkohol ten został doceniony i zrównany z tak szlachetnymi napojami, jak whisky, koniak czy brandy. Aby poczuć owocowy bukiet smaków, zmieszany z zapachem drewna beczek, w których Calvados leżakuje przez wiele lat, trzeba odpowiednio go używać.
Co to jest i jak pić calvados?
Calvados to francuski jabłkowy lub gruszkowy napój alkoholowy. Uzyskuje się go poprzez destylację cydru i leżakowanie otrzymanego destylatu w dębowych beczkach, w których osiąga on zwykle 40% alkoholu. Calvados jest używany w czystej postaci do sporządzania koktajli i różnych potraw. Pierwsza wzmianka o tym napoju pojawia się w 1553 roku. Obecnie jest on uważany za narodowy skarb Francji, podobnie jak szampan, wino czy koniak. Alkohol produkowany jest w trzech departamentach Manche, Orne i Calvados położonych na północy Francji.
Smak Calvadosa
Smak calvadosu różni się w zależności od użytych owoców, metody produkcji oraz wieku trunków. W praktyce jest ponad 100 odmian gruszek i 200 rodzajów jabłek, które są używane do przygotowania napoju. Niektóre mogą być słodsze lub bardziej kwaśne, soczyste lub aromatyczne. Calvados jest produkowany na dwa sposoby przez pojedynczą lub podwójną destylację. W młodszym Calvadosie często pojawia się nuta jabłek lub gruszek. Dojrzałe odmiany przypominają klasyczne brandy, dlatego że Calvados dzięki długiemu przechowywaniu w beczkach nabiera aromatów skóry, drewna i przypraw.
Z jakimi daniami i przekąskami pije się Calvados?
Początkowo Calvados był pijany bez przekąsek, ale współcześni restauratorzy wolą serwować ten mocny alkohol w towarzystwie konkretnych potraw i przekąsek.
- Z czym pija się Calvados?
Wyjątkowe grono koneserów elitarnych alkoholi lubi delektować się kieliszkiem Calvadosa w połączeniu wyłącznie dymem z cygar i mocną, niesłodzoną kawą.
Szklanki i temperatura serwowania – jak pić calvados?
Calvados zaleca się podawać w kieliszkach do koniaku, kieliszkach do białego wina lub kieliszkach tulipanowych. Kształt tych kieliszków sprawia, że zapachy są skoncentrowane, a bukiet wydobywa się w jak największym stopniu.
Alkohol ten podaje się w temperaturze pokojowej + 18-22 ° C. Calvados można podgrzać w dłoniach, a następnie wypić małymi łykami. Zawartość w otwartej butelce zachowuje swoje walory smakowe przez 2 miesiące.