Masz ochotę na tajskie jedzenie, ale nie odpowiada Ci w większości przypadków poziom ostrości serwowanych po tajsku tradycyjnych dań? Przepadasz za tradycyjną niemiecką sałatką ziemniaczaną, ale chciałbyś zejść trochę z kaloryczności posiłku? Kuchnia fusion jest odpowiedzią na takie bolączki. Na szczęście, coraz więcej restauracji opowiada się za tym stylem gotowania, dzięki czemu możemy spróbować smaków odległych stron świata w wersji light. Wymieszanej, podrasowanej, dostosowanej nieco do tego, co już znamy na swoim własnym podwórku. Takie właśnie smakuje najlepiej!

Czym jest dokładnie kuchnia fusion?

Kuchnia fusion polega na mieszaniu sposobów przyrządzania potraw: bazą jest tradycyjna potrawa, a wariantem sposób przyprawiania, nowe składniki, czy nawet dodatek zupełnie nowego dania. W menu kuchni fusion łączymy wszystko ze wszystkim, w taki sposób, że efekty zaskakują. Czasami powstaje danie zupełnie ekstrawaganckie, a czasami takie, o którym myślimy, że jest zupełnie domowe przyjazne, pochodzące jakby wprost z babcinego garnka.

Odmiany kuchni fusion

W ramach kuchni fusion obserwujemy różne nurty. Najbardziej znany to chyba azjatycki, w obrębie którego łączy się smaki Wietnamu, różnych regionów Chin, Tajlandii, czy Japonii. Ciekawa jest również odmiana kalifornijska, która doskonale łączy w sobie smaki włoskie, francuskie, czy meksykańskie z wschodnioazjatyckimi. Znana na całym świecie potrawa brytyjska: fish and chips, w samej Wielkiej Brytanii podawana jest na sposób żydowski, belgijski, czy francuski.

Skąd wzięła się kuchnia fusion?

Początki kuchni fusion są tak stare, jak świat. Odkąd tylko podróżujemy na daleką skalę jako ludzie, mamy do czynienia z kuchnią fusion. Już po pierwszych wyprawach Marco Polo, czy po rozpoczęciu emigracji w Ameryce Północnej, mieszkańcy ziemi zaczęli poznawać zupełnie dla siebie odległe sposoby przyrządzania dań, nowe smaki i niespotykane tradycje w kwestii spożywania posiłków. Jako istoty z natury ciekawskie i kreatywne, zaczęliśmy intensywnie eksperymentować, zapożyczać nowe przepisy i mieszać ze sobą składniki dań: te dotychczas nam dobrze znane, jak kasze, z całkowicie egzotycznymi, jak pomidory, kukurydza, czy… ziemniaki. Dziś kuchnia fusion to już zupełnie innego rodzaju uczta dla podniebienia, podczas której możemy spróbować czegoś absolutnie dla nas zaskakującego. Jednym z przykładów kuchni fusion jest bigos, w którym znajdziemy…krewetki. Rosół z bawolimi jądrami. Jeśli trafimy na kucharza, który zdążył „rozgościć się” w tym sposobie przyrządzania posiłków, przyznamy od razu, że egzotyczny i niespodziewany dodatek w daniu, który zastosował, jest tym, czego być może zawsze w tej potrawie brakowało!

Dlaczego dania kuchni fusion należą do jednych z najtrudniejszych w przygotowaniu na świecie?

Kuchnia fusion nie jest prosta. Wszystko ze względu na to, że w jednym daniu musimy popisać się wyczuciem smaku, znajomością techniki gotowania oraz wiedzą na temat produktów i przypraw z dwóch różnych regionów. Prawdziwi mistrzowie robią to tak, jakby wyrastali jednocześnie z kilku różnych regionów. Głównym celem gotowania w stylu fusion jest nie tylko zaskoczenie efektem, ale też sprawienie, aby danie było smaczne. Gotujący w model fusion dbają również o to, aby podawane dania wizualnie były dopracowane i w wielu przypadkach to, co widzimy na stołach, wizualnie „podpada” pod dzieła sztuki.