Pierwsza Komunia Święta to wyjątkowe wydarzenie, które wymaga równie szczególnej oprawy kulinarnej. Tradycyjne polskie potrawy stanowią stały element takich uroczystości, jednak współczesne trendy kulinarne pozwalają na wprowadzenie nowoczesnych akcentów, które dodają świeżości i elegancji całemu menu. Jak zatem połączyć klasykę z nowoczesnością i co zrobić, aby stworzyć nowe aranżacje klasycznych dań?
Przystawka od zupełnie nowej strony — jak ją podać?
Co na komunijną przystawkę? Prawdziwym restauracyjnym klasykiem jest tatar wołowy i śledź. Jak podać je w zupełnie nowy sposób? To nie takie trudne. Tatar można podać w formie eleganckich tartinek z dodatkiem żółtka przepiórczego i pianki z musztardy francuskiej. Z kolei, jeśli chodzi o kultowe, polskie śledzie, można je serwować na pumperniklu z musem z buraka i posypką z prażonego siemienia lnianego.
Jeśli wolisz coś prostszego, możesz podać tzw. kanapki na jeden kęs. Najlepiej, jeśli w ich skład wchodzą naturalne produkty, takie jak np. pasta z wędzonej ryby.
Zupy — alternatywa dla tradycji
Na każdym przyjęciu komunijnym można spotkać dwa rodzaje zup — żurek i rosół. Czy można podać je w nowoczesnej odsłonie? Tak! Żurek zastąpisz kremem z dodatkiem chipsa z boczku i oleju szczypiorkowego. Z kolei rosół możesz podać z domowym makaronem i pierożkiem ravioli, w którym znajdzie się farsz z kaczki.
Opcjonalnie można też podać zupę krem z białych warzyw i z lekkim, truflowym aromatem.
Dania główne w zupełnie nowej odsłonie
W ramach cateringu komunijnego można podać zupełnie nowe odsłony klasycznych, staropolskich dań mięsnych oraz rybnych.
- Kotlet schabowy możesz zastąpić daniem bez panierki, które zostanie przygotowane w sposób sous-vide. Mięso można podać z purée z pietruszki, a także masą maślano-musztardową.
- Gołąbki — zamiast podawać je w tradycyjnej kapuście, można je serwować w liściach jarmużu z kaszą bulgur i sosem pomidorowo-bazyliowym.
- Pstrąg z pieca — to danie, które można serwować np. z musem z kalafiora, a także grillowanymi warzywami (np. szparagami).
Co jeszcze można podać na komunijnym stole?
Pomysły na cateringowe menu komunijneKomunia święta mogą być praktycznie nieograniczone. Tutaj kilka ciekawych dań, które można podać w ramach przyjęcia organizowanego w domu.
- Jaja faszerowane musem z szynki i pora — to danie, które świetnie sprawdzi się w roli zimnej przekąski. Zamiast musu z szynki, możesz podać pastę z łososia wędzonego i wasabi. Jest to jednak — ze względu na obecność przyprawy — danie przeznaczone głównie dla starszych konsumentów i smakoszy.
- Ryba po grecku — to danie, które rzadko podawane jest na komunii. A szkoda, bo wyróżnia się ciekawym smakiem i może być podawane w bardzo ciekawy sposób. A skoro o rybach mowa, można ją zastąpić łososiem w galarecie z majonezem limonowym.
- Jeśli chodzi o mięsne przekąski, możesz zaserwować gościom karkówkę w ziołach, schab ze śliwką (wbrew pozorom nie jest to jeszcze klasyka komunijnego menu) oraz sałatkę Cesar z kurczakiem i anchois.
- Na komunijnym stole możesz postawić zupę rybną, grzybową lub węgierską gulaves. Każda z nich będzie ciekawą i smaczną alternatywą dla tak popularnego rosołu królewskiego.
- Jeśli chodzi o dania główne, to zakres menu jest tu bardzo szerokie. Kaczka w jabłkach, bigos myśliwski, staropolska gęś, a także golce kaszubskie z okrasą, to tylko kilka przykładów dań, które co prawda nawiązują do klasycznego, komunijnego menu, ale jednocześnie są podawane w nieco inny sposób.
W gdańskiej Restauracji Filharmonia znajdziesz jeszcze więcej smakowych inspiracji, które z pewnością sprawdzą się na każdym komunijnym przyjęciu.