Kulinarną historię Gdańska można podzielić na kilka etapów. Koniec końców mówimy tu o jednym z najstarszych miast w Polsce, które nie tylko było przez wiele lat głównym ośrodkiem gospodarczym, ale też było pod wpływem wielu narodów. Jak zatem kształtowała się kulinarna historia Gdańska? Co ją wyróżnia na tle innych miast?

Średniowiecze — czasy Hanzy i intensywnego rozwoju

Kuchnia Gdańska znacząco rozwijała się już w średniowieczu, kiedy to przywożono do niego różne przyprawy, owoce oraz ryby. Te z kolei trafiały na stoły mieszczan oraz kupców. Do popularnych dań spożywanych przez gdańszczan w tamtym czasie należały dorsze, śledzie i węgorze.

Gdańskie średniowiecze było też okresem gwałtownego rozwoju piwowarstwa, które cieszyły się uznaniem zarówno wśród mieszkańców, jak i osób odwiedzających to miasto. Co ciekawe, nawet i dziś Gdańsk słynie ze swoich tradycji kraftowych.

Czasy renesansu i baroku a gdańska kuchnia

Okres renesansu przyniósł Gdańskowi wzrost znaczenia gospodarczego i przełożył się na napływ nowych produktów. Wraz z upływem lat zaczęto dostarczać tu towary ekskluzywne, tak charakterystyczne dla krajów zachodnich. Nasz największy port stał się polskim „oknem na świat”, poprzez które trafiały do nas wina, owoce cytrusowe i luksusowe przyprawy.

Trendy te przełożyły się również na menu ówczesnych mieszkańców miasta. Na stołach pojawiło się coraz więcej wyrafinowanych potraw i przysmaków. Należały do nich słynne gdańskie pierniki, które aromatyzowano przyprawami korzennymi. Te słodkie przekąski były cenione nie tylko w samym Gdańsku oraz w Polsce, ale też na zachodnich dworach.

Gdańska kuchnia mieszczańska XIX i XX wieku

Kolejne wieki przyniosły ogromne zmiany w profilu demograficznym miasta. W XIX wieku Gdańsk stał się tyglem kulturowym, co oczywiście wpłynęło na różnorodność kulinarną. Kuchnia mieszczańska łączyła elementy kuchni niemieckiej, polskiej i kaszubskiej. Popularne były dania mięsne, takie jak gulasze i pieczenie, ale również proste potrawy rybne, które inspirowane były kuchnią kaszubską.

Kolejne dziesięciolecia XIX wieku przyniosły dalsze zmiany w kulinariach Gdańska. W tamtych czasach coraz więcej pojawiało się na stołach deserów, takich jak torty migdałowe lub ciasta drożdżowe. Z kolei początek XX wieku to czas, kiedy wzrastała rola wykwintnych kawiarni, w których można było zjeść pyszne desery oraz napić się kawy.

Smaki Gdańska po II Wojnie Światowej

Po zakończeniu II Wojny Światowej Gdańsk został odbudowany, podobnie zresztą jak jego dziedzictwo kulinarne. W latach 90. XX wieku, wraz z otwarciem na świat, w gdańskiej kuchni zaczęły pojawiać się inspiracje międzynarodowe.

Dziś w Gdańsku można kosztować różnych smaków. W mieście działają zarówno restauracje specjalizujące się w tradycyjnej kuchni pomorskiej, jak i podmioty, które serwują dania pochodzące z najdalszych stron świata. Jeśli kiedykolwiek byliście w Gdańsku, to zapraszamy Was do odwiedzenia Restauracji Filharmonia.

Jak widać, kulinarna historia miasta jest równie bogata, co jego historia. Może warto je odkryć na nowo?